30 Ιανουαρίου 2013

Νέος φόρος ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό!


Μια ακραία πρόταση όπου ο νέος και ενιαίος φόρος επί των ακινήτων θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο, δηλαδή από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, εξετάζει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών καθώς με τις εναλλακτικές προτάσεις, που προβλέπουν αφορολόγητο όριο στα 50.000 ευρώ ή στα 100.000 ευρώ δεν βγαίνει ο «λογαριασμός» των εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί πανικός καθώς τα ήπια σχέδια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζεται ότι μπορούν να επιφέρουν ετήσια έσοδα της τάξης των 2,1 δισ ευρώ. 

Ως εκ τούτου εξετάζεται και ένα εφιαλτικό σενάριο κατά το οποίο ο ενιαίος φόρος ακίνητων (που θα εφαρμοστεί μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους) θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο, και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με την αντικειμενική αξία, με συντελεστές από 0,05% ή 0,1% έως 1,5% ή 2% για φορολογητέες αξίες ύψους 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω. 

Τα εναλλακτικά σενάρια, που παραμένουν στο τραπέζι προβλέπουν: 

Την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,05% έως 1,5% ή 2% για ακίνητα αξιας 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω 

Την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2% για ακίνητα αξιας 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω. 

Για να... «χρυσώσει» το χάπι στους ιδιοκτήτες ακίνητων το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους υπόχρεους (φυσικά πρόσωπα) να εξοφλήσουν το νέο φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις ή, εφόσον το επιθυμούν, εφάπαξ με έκπτωση κάποιου ποσοστού. 

Ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα αντικαταστήσει από φέτος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. 

Στο νέο φόρο, ο οποίος «πλασάρεται» ως δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα και αναπτυξιακός για τα νομικά, θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων. 

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων ενιαίας κλίμακας άνευ αφορολογήτου ορίου, αποτελούμενη από τέσσερις συντελεστές - 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6% - για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%. 

Στην τσιμπίδα του νέου φόρου θα «πιαστούν» όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια, ενώ δεν θα εξαιρούνται ούτε οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Για τους τελευταίους ωστόσο σχεδιάζεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης. 

Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα συντελεστών. Επίσης εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης, ώστε οι τελικές φορολογητέες αξίες των εκτός σχεδίων εδαφικών εκτάσεων να μην προσδιορίζονται σε εξωπραγματικά ύψη. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να εξειδικευτούν περαιτέρω κατά την συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή.

Του Στέλιου Κράλογλου


ΠΗΓΗ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου