25 Απριλίου 2013

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ" ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ CISPA του νέου νόμου ηλεκτρονικής  παρακολούθησης!!!!.


Στις 18 Απριλίου 2013 και ενώ η Αμερικανική κοινωνία ήταν συγκλονισμένη με τις επιθέσεις στη Βοστώνη, ένας νέος αντιτρομοκρατικός νόμος πέρασε απο το Κογκρέσο, το Σισπα- CISPA. 
Σύμφωνα με το νόμο αυτό- που ψηφίστηκε με 288 υπέρ έναντι 127 κατά (92 δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ), κάθε εταιρεία θα μπορεί να δίνει τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του ίντερνετ και στην κυβέρνηση αλλά και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Αμερικής ( αντιτρομοκρατική), όπως και σε στρατιωτικές υπηρεσίες. 
Οι εταιρείες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό, μιας που οι χρήστες μπορούσαν να κάνουν μύνηση.Άλλωστε ήδη εκκρεμεί  ποινική αγωγή εναντίον της Google καθώς  oι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων έξι ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, αποφάσισαν να κινηθούν νομικά καθώς η εταιρεία δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις τους να μεταβάλει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι κανένας χρήστης δεν θα μπορεί να κάνει μύνηση στις εταιρείες για παραχώρηση προσωπικων δεδομένων, μιας που θα είναι πια νόμιμο να γίνεται.
 
Το εν λόγω νομοσχέδιο είχει κατακριθεί από πολλούς οργανισμούς και ομάδες με την κατηγορία πως δεν είχαν ν καθοριστεί σαφή όρια σχετικά με τις πληροφορίες που θα δίνονται στις αρχές. Επίσης υπάρχουν υποψίες πως το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών και ουσιαστικά να τους κατασκοπεύει, με το πρόσχημα της ασφάλειας. Τα δεδομένα που διακινούνται στο διαδίκτυο θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα σε υπηρεσίες όπως η CIA και το FBI, χωρίς την ανάγκη έκδοσης εντάλματος και οι εταιρίες θα παρέχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ότι δεδομένα έχουν συγκεντρώσει για τους χρήστες τους.

Ο νόμος είχε αποτύχει να  περάσει το Κογκρέσο πέρυσι, με την ονομασία SOPA (Stop online privacy act), το οποίο δεν πέρασε μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις που συνάντησε. Να θυμίσουμε πως στόχος του ήταν η καταπολέμηση της πειρατείας και της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων

Συμφωνα με πληροφορίες τα λόμπυ που χρηματοδότουν τον συγκεκριμένο νόμο, έχουν ξοδέψει $605εκ . Από το 2011 ως 3o  τρίμηνο του 2012, 140 φορές περισσότερα απο αυτούς που αντιτίθενται στο νόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες , είναι υπέρ του νόμου η Microsoft,  η ΙΒΜ  το Facebook, η Apple,  η Intel  και η AT&T.
Ενώ η Reddit και Craiglist είναι κατά και  έχουν κάνει ψήφισμα που έχει συγκεντρώσει 300,000 υπογραφές
Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει η Mozilla και άλλες οργανώσεις.
 
Το διαδίκτυο ήταν ένα παγκόσμιο οικοσύστημα, το οποίο δεν γνώριζε σύνορα. Αν όχι όλοι, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε υπηρεσίες, οι οποίες εδρεύουν στις ΗΠΑ. Συνεπώς υπόκεινται στους εκεί νόμους, με ότι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τα δεδομένα που διακινούμε μέσω αυτών.
Ήδη τα πρώτα δείγματα της δημοκρατικότητας του εν λόγω νόμου φαίνονται από τους περιορισμούς στα
blogs καθως δεν επιτρέπουν δημοσίευση φωτογραφιών και θεμάτων, αν δεν έχει γίνει αποδοχη των όρων πολιτικής που προτείνουν !

Επίσης αποτρέπουν τους επισκέπτες με αναληθή μυνήματα ως προς την ασφάλεια των μη συμμορφωμένων ιστοτόπων…..
 

Απλά αποφασίζουμε αν θα παίξουμε με τους δικούς τους όρους και συνεχίζουμε...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου