4 Μαρτίου 2013

ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ? ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ...


Συμφωνία για τη χορήγηση της αλβανικής ιθαγένειας στους Κοσοβάρους πολίτες θα υπογράψουν τα Τίρανα και η Πρίστινα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Κοσόβου με τις Βρυξέλλες για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στις χώρες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ε.Τ.

Ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι θα ήθελε από καρδιάς να χορηγήσει την αλβανική ιθαγένεια σε όλους τους Κοσοβάρους πολίτες, αλλά αυτό είναι προς το παρόν αδύνατο, διότι η Πρίστινα διαπραγματεύεται αυτή την ώρα με τις Βρυξέλλες για τη διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων βίζας. 

"Θα ήθελα να το κάνουμε αυτό από αύριο κιόλας ", δήλωσε ο κ. Μπερίσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στα Τίρανα.

Ο κ. Μπερίσα αναφέρθηκε και στις δηλώσεις περί ενοποίησης των Αλβανών, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντά τους όπου και αν βρίσκονται. 

"Η Αλβανία δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ εδαφικές διεκδικήσεις. Η Αλβανία δεσμεύεται να σεβαστεί τα υπάρχοντα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά την ίδια στιγμή θα παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των Αλβανών όπου και αν βρίσκονται, κάτι που συμπίπτει και με τις ευρωατλαντικές αξίες. Όλες οι προσπάθειες για εκφοβισμό τον Αλβανών, και η πίεση εναντίον τους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Οι Αλβανοί πρέπει να ζουν ελεύθεροι και ίσοι, στις αντίστοιχες χώρες. Αν αυτό ονομάζεται εθνικισμός, είμαι υπερήφανος και αποφασισμένος" δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Οι δύο πρωθυπουργοί δήλωσαν ότι ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις εξελίξεις στις αντίστοιχες χώρες. 

Ο κ. Θάτσι αναφέρθηκε και στις συνομιλίες του με τον Σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς. 

"Για μένα προσωπικά η συνάντηση με τον κ. Ντάτσιτς είναι κάτι πολύ βαρύ, αλλά θα πρέπει να καθίσουμε και να ξεπεράσουμε το παρελθόν μας" δήλωσε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ ο Σάλι Μπερίσα χαρακτήρισε το διάλογο Κοσόβου και Σερβίας πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

*
Συμπληρωματικά θα θυμήσουμε πως σε προηγούμενες δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα - που έγιναν τον περασμένο  Νοέμβριο με αφορμή την 100η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας - έκανε λόγο για «εθνική ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»

Επίσης σε πιο πρόσφατες  δηλώσεις του, που έγιναν από βήματος της 49ης Διάσκεψης για την ασφάλεια, στο Μόναχο της Γερμανίας, δήλωσε:
 
«Αν κοιτάξετε το χάρτη της Ευρώπης δεν βρίσκεται άλλη χώρα η οποία να περιβάλλεται από τη θάλασσα και άλλες πέντε χώρες, όπως είναι η Αλβανία, όπου οι σημερινοί Αλβανοί έχουν χωρισθεί σε 5 χώρες. Πιστεύω ότι μέσα από τη διαδικασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το θέμα είναι ασήμαντο, ωστόσο είναι επικίνδυνο με τη ιδέα ότι οι Αλβανοί παραμορφώνονται σε πέντε έθνη σε πέντε διαφορετικές χώρες μεταξύ τους. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό ενδέχεται αν δημιουργήσει και να προκαλέσει αντιδράσεις». Συμπλήρωσε δε, οτι «υποστηρίζω και επικροτώ το διάλογο μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου στις Βρυξέλλες. Προφανώς έχουν επιτευχθεί βασικές επιτυχίες. Αλλά νομίζω ότι η συμπεριφορά η οποία απελευθερώνεται από την αλβανοφοβία και κινείται προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης είναι ζωτικής σημασίας. Η κατάσταση είναι λεπτή στην περιοχή εξαιτίας των Αλβανών. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε πέντε διαφορετικά κράτη. Είναι ένα έθνος που χωρίζεται σε πέντε κράτη, ένα από αυτά είναι και η Ελλάδα. Αλλά θέλουμε να κοιτάξουμε στο μέλλον ωστόσο μας εμποδίζει η αλβανοφοβία, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία».

Είχε ξεκαθαρισει μάλιστα  πως η αλβανική κυβέρνηση θα απορρίψει εκ των προτέρων, οποιεσδήποτε ιδέες  θα τεθούν στο τραπέζι, από τις πέντε βαλκανικές χώρες οι οποίες φιλοξενούν αλβανικούς πληθυσμούς.

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση σχετικά με τις δηλώσεις Μπερίσα για το
"όραμα της Μεγάλης Αλβανίας" …...


πηγη

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου