5 Φεβρουαρίου 2013

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Στα social media το 59% ανήλικων χρηστών

Η ασφάλεια όπως και η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο τίθεται επί τάπητος στο πλαίσιο της σημερινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Σύμφωνα με έρευνα της Unicef, στην ΕΕ, σχεδόν 6 στα 10 παιδιά από 9 έως 16 ετών έχουν προφίλ κοινωνικής δικτύωσης.


Με παρέμβαση σε συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η Unicef επισημαίνει ως σοβαρότερους κινδύνους κατά την πλοήγηση παιδιών στο διαδίκτυο: να πέσουν επάνω σε εικόνες από παιδιά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή και σεξουαλικής κακοποίησης, να πέσουν θύματα επιτήδειων που θέλουν μέσω του διαδικτύου είτε να έχουν εικονικό σεξ ή να τα «ψαρέψουν» για να κάνουν σεξ εκτός διαδικτύου, να πέσουν θύματα βίας είτε από συνομηλίκους τους είτε από μεγαλύτερους με τη χρήση του διαδικτύου (bullying - εκφοβισμός). 


«Σημαντικό είναι επίσης ότι στα παιδιά, ανάλογα και με την ηλικία, δεν είναι ευκρινή τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου. Μελέτες από αρκετά μέρη του κόσμου δείχνουν ότι τα νεαρά άτομα συχνά νοιώθουν ασφαλέστερα όταν μοιράζονται πάρα πολύ ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή όταν επιδεικνύουν σεξουαλική συμπεριφορά συνδεδεμένοι, παρά εκτός σύνδεσης», αναφέρεται στην έκθεση.

Ανάμεσα σε άλλα, συστήνεται η χρήση του διαδικτύου και από τους γονείς, η αφιέρωση χρόνου και ενδιαφέροντος από τους γονείς για τις εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο, η πρόσβαση σε μηχανισμούς-φορείς υποδοχής καταγγελιών, ενημερωμένοι φίλοι που μπορούν να βοηθήσουν και πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης κατάλληλης με την ηλικία των παιδιών.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να προωθήσει εντός του 2013 τον εφοδιασμό όλων των συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με εργαλεία γονικού ελέγχου και αναφοράς για επιζήμιου περιεχομένου και επαφών.


ΠΗΓΗ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου