5 Φεβρουαρίου 2013

Επιστράτευση των ναυτικών αποφάσισε η κυβέρνηση.


Το μέτρο της επιστράτευσης των ναυτικών ενεργοποίησε η κυβέρνηση προκειμένου να λυήξει η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που κρατά τα πλοία δεμένα στα λιμάνια από την προηγούμενη Πέμπτη.

Το πρωί της Τρίτης οι ναυτικοί αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους.

Οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με οριακή πλειοψηφία -8 υπέρ, 7 κατά- έλαβαν την απόφαση να συνεχίσουν την απεργία με νέα 48ωρη απεργία η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης.

Μετά την απόφαση για νέα διήμερη απεργία η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των ναυτικών δυναμικά.

Η απόφαση για επιστράτευση αναμένεται να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Την επίσημη έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

«Δεν μπορώ να το αποκλείσω, ούτε και να το επιβεβαιώσω», έλεγε περίπου στη μία το μεσημέρι της Τρίτης κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε από το protothema.gr εάν η επιστράτευση των απεργών της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας είναι θέμα ωρών.

Το protothema.gr συνομίλησε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θέμα της «επίταξης». Η απάντηση που δόθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους ήταν ότι η απόφαση για την επιστράτευση των απεργών ναυτικών φαίνεται πως είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος.

Τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έλεγαν ότι ενδεχομένως πρέπει να δοθεί ακόμη λίγος χρόνος στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου, είχαν διαρκείς επαφές και συνεργασία με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΝΟ, που έλαβε χώρα χτες, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει επιτακτικά οι ναυτεργάτες, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου και η αναβάθμισή του και η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης στην ΠΝΟ τη χρηματοδότηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης των ναυτικών, μέσω κοινοτικών κονδυλίων.
Στην ίδια συνάντηση η ΠΝΟ ενημερώθηκε και για τη δέσμευση στην εξόφληση των οφειλών των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους.
Οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούν στην ακτοπλοΐα είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών. Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών.
Αιτήματα όπως η «μηδενική φορολόγηση» του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς» δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν,όπως για κανένα κλάδο, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο.
Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίων»

.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου