6 Φεβρουαρίου 2013

Σύσκεψη στο Μαξίμου, σε "πύρινο κλίμα", λόγω αντικατάστασης του νόμου Ραγκούση.





Φωτιές ανάβει στους κυβερνητικούς εταίρους (και) η αντικατάσταση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια με τον νέο που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου «με εντολή Σαμαρά».
Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος σχολίασε, μέσω twitter, “ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια είναι ότι καλύτερο έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου”.
Ενώ από την Ιπποκράτους σημειώνουν ότι, παρά το “διαζύγιο” του Γιάννη Ραγκούση με το ΠΑΣΟΚ, τόσο το κόμμα συνολικά όσο και ο Ευ. Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει με τον νόμο του για την απονομή ιθαγένειας.

Το γεγονός ότι οι “φωτιές” …άναψαν λίγες ώρες πριν από την απογευματινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών έχει τη σημασία του για το κλίμα που θα επικρατήσει σ΄αυτήν.

Από το Μαξίμου πάντως διαμηνύεται  ότι ο νέος νόμος θα φτάσει στη Βουλή “οπωσδήποτε” και θα ψηφισθεί, ακόμη κι αν απαιτηθούν οι θετικές ψήφοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.

Εάν βεβαίως κρίνουν ότι θα είναι αρκούντως σκληρό το περιεχόμενο του νέου νόμου.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι «ο πρώτος νόμος που θα καταργήσουμε θα είναι του Γ. Ραγκούση για την απονομή ιθαγένειας στους μετανάστες». Η δέσμευση έμεινε στο συρτάρι καθώς οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν έδειξαν πρόθυμοι να συνδράμουν – το μεν  ΠΑΣΟΚ διότι επρόκειτο για «δικό του» νόμο, η δε ΔΗΜΑΡ επειδή τον είχε υποστηρίξει.

Κατόπιν τούτου, το Μαξίμου περίμενε την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο: Εάν οι διατάξεις του κρίνονταν συνταγματικές δεν θα «δικαιούτο» να εγείρει θέμα αλλαγής του παρά μόνο μικρών διορθώσεων.

Συνέβη το αντίθετο, όπως φάνηκε από τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ. Κι έτσι, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος μετέφερε σήμερα στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών (και πρώην δικαστικό) Χαράλαμπο Αθανασίου την πρωθυπουργική εντολή να προωθήσει νέο σχέδιο νόμου για την απόδοση ιθαγένειας «που θα ανταποκρίνεται στις παραδοχές και στις αποφάσεις του ΣτΕ».

Ο κ. Αθανασίου έχει προχωρήσει ήδη στην προεργασία και αναμένεται να προχωρήσει στη συνεννόηση με τους Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Οι αλλαγές που θα συζητηθούν

Κατά τις πληροφορίες, οι αλλαγές που θα συζητηθούν είναι:

- Διπλασιασμός του χρόνου νόμιμης-μόνιμης παραμονής των αλλοδαπών γονέων στη χώρα στα 10 χρόνια (αντί πέντε που όριζε ο νόμος Ραγκούση) ώστε το παιδί τους, που γεννιέται εδώ, να λάβει αυτομάτως ελληνική υπηκοότητα.

- Αύξηση στα εννέα (αντί έξι) χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης του αλλοδαπού σε ελληνικό σχολείο για να αποκτήσει ιθαγένεια. Η ρύθμιση αυτή «ακουμπά» στην Ισοκράτειο ρήση («Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας») και την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση που ισχύει για όλους τους πολίτες.

- Αύξηση στα  δέκα (αντί επτά) χρόνια μόνιμης-νόμιμης διαμονής στη χώρα για να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος αίτηση πολιτογράφησης.

- Χορήγηση ιθαγένειας στο παιδί του αλλοδαπού όχι αυτομάτως με τη γέννησή του, αλλά με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.

Άλλο άδεια παραμονής, άλλο Έλληνας

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αθανασίου, η απονομή ιθαγένειας πρέπει να συνδέεται με όσους έχουν ενσωματωθεί στο πολιτισμικό πλαίσιο της χώρας και προσφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου. Έχει μάλιστα διαχωρίσει την άδεια παραμονής επί μακρόν του μετανάστη από το «να γίνει Έλληνας».

ΠΗΓΗ


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου