22 Φεβρουαρίου 2013

Εφιαλτική κατάρρευση εσόδων....Η αρχή του τέλους???..


Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει ο Προϋπολογισμός, που εμφανίζει υστέρηση 181.000.000 ευρώ το πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου. Την υστέρηση αυτή επιχείρησε να δικαιολογήσει χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι στον Προϋπολογισμό 

του 2013 έχουν εγγραφεί 3 δισ. λιγότερα έσοδα από τα αντίστοιχα του 2012.



Η άσχημη πορεία του Προϋπολογισμού παρουσιάστηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Γιάννη Στουρνάρα και με συμμετοχή του ειδικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Στη σύσκεψη -και υπό το κλίμα της απελπισίας προφανώς- έπεσε στο τραπέζι και σενάριο για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει το άμεσο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των υποτιθέμενων φοροφυγάδων...



Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις πρώτες 15 μέρες του Φεβρουαρίου συγκεντρώθηκαν έσοδα ύψους 1,174 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,365 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και η υστέρηση εσόδων 280.000.000 ευρώ που κατεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο, τότε η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού φτάνει στα 461.000.000 ευρώ. Η αρνητική εικόνα των εσόδων προβληματίζει τους επιτελείς του υπουργείου, καθώς φανερώνει τόσο την αδυναμία των φορολογικών Αρχών όσο και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας των φορολογουμένων.



Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προσπάθησε να δικαιολογηθεί στη Βουλή. Παραδέχτηκε ότι φέτος προβλέπεται ότι τα τακτικά έσοδα θα είναι περίπου 3 δισ. λιγότερα από πέρυσι εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων που έχουν ληφθεί βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.



«Εκτιμούμε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στον ΦΠΑ» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι είναι πρώιμο να κάνουμε εκτιμήσεις!



Την ίδια ώρα «φουσκώνουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Χαρακτηριστική εικόνα δίνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη. Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων κατάφερε να εισπράξει μέσα στο 2012 μόλις το 57,5% των χρεών που είχε θέσει ως στόχο για το δωδεκάμηνο. Αντί για 133.800.000 ευρω από «παλαιά χρέη» εισέπραξε μόλις 77.000.000 ευρώ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας όμως δημιούργησαν μέσα στο 2012 και νέα χρέη, ύψους 1,4 δισ., από τα οποία τελικώς πλήρωσαν στη ΔΟΥ μόνο τα 225.000.000 ευρώ.



wradrasis.grπηγη 
Στέλιος Κράλογλου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου