3 Φεβρουαρίου 2013

Σημεία συνέντευξης του Υπ. Οικ., Γιάννη Στουρνάρα, στο BBC με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

             



".............Το 2013 περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα και ορισμένες αυξήσεις φόρων. Είναι δύσκολη χρονιά.  Από την  πλευρά  των αγορών, όμως, υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία.
Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση καταβάλλει τις καθυστερούμενες οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς η Ευρώπη μας βλέπει.Έχουμε καλύψει τα 2/3 της διαδρομής για τον τελικό στόχο, που είναι σπουδαίο επίτευγμα εν μέσω ύφεσης, οπότε μας έχει απομείνει το 1/3. 
  
Η ανεργία είναι τώρα η υψηλότερη στην Ευρώπη στο 26,8%. Η έλλειψη στέγης και η φτώχεια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Και η ύφεση, η χειρότερη από οποιαδήποτε χώρα στη σύγχρονη ιστορία, είναι στην έκτη συνεχόμενη χρονιά.
    Η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πλέον μηδαμινή. Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την πορεία της οικονομίας. Για αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αποφύγαμε το ρίσκο του “Grexit”.
    Είναι ευπρόσδεκτη μια μείωση του επιπέδου του χρέου
ς, αλλά χωρίς να προκαλέσει ζημίες στις άλλες χώρες, οπότε θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες για τους εταίρους μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό.
    Θεωρώ ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 - και φυσικά όλο το 2014- θα έχουμε ανάκαμψη. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι αυτό. Το 2013 είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα.
    Κατανοώ τον κόσμο πολύ καλά, από την οικογένειά μου, τη μητέρα μου, τους φίλους μου, τους ανθρώπους στο συναντώ στο δρόμο και μιλάμε. Πιστέψτε με, όμως, ότι, δυστυχώς, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Αν δεν εφαρμόζαμε αυτό το πρόγραμμα, δεν θα είχαμε πείσει τα Κοινοβούλια τόσων άλλων χωρών να ψηφίσουν για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χωρίς τα χρήματα αυτού του πακέτου, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα ήταν εκτός Ευρωζώνης και αυτό θα έφερνε την καταστροφή.
    Η Βρετανία ανήκει στην Ευρώπη, πολιτικά, οικονομικά, αλλά και από πολιτισμική άποψη. Πιστεύω ότι θα ήταν μοιραίο λάθος μια απόφαση για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα  δεν θα αποδεχόταν (να επαναδιαπραγματευθεί η Βρετανία μια πιο χαλαρή σχέση με την ΕΕ). Αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Κάθε χώρα θα είχε αξίωση να κάνει το ίδιο και αυτό θα σήμαινε το τέλος της ΕΕ........."

                                                   
δείτε το βίντεο                              

                   
                Get Adobe Flash player

ΠΗΓΗ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου