31 Ιανουαρίου 2013

Αμετακίνητοι στο αντάρτικο οι αγρότες.






Ο χάρτης των αγροτικών μπλόκων

Αμετακίνητοι και έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι αγρότες που παραμένουν για τέταρτη ημέρα συγκεντρωμένοι στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα.

Σκοπός τους, όπως δηλώνουν, είναι να γνωστοποιήσουν στην ελληνική κοινωνία ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Την ίδια ώρα, αρκετά είναι τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%, αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και να αποπληρωθούν όλα τα χρήματα από προγράμματα στους νέους αγρότες.


Ενισχύεται το μπλόκο της Νίκαιας - Και οι «γαλάζιοι» στην παρέα


Περίπου 150 τρακτέρ έφτασαν σήμερα στη Νίκαια από γειτονικές περιοχές, για να ενισχύσουν το μπλόκο, εκ των οποίων τα 70 «κατέβηκαν» στον θεσσαλικό κάμπο με μπροστάρη τον «γαλάζιο» αγροτοσυνδικαλιστή Γ. Λαδόπουλο. Την Παρασκευή αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή επιταγμένοι εργαζόμενοι του μετρό, για να τους συμπαρασταθούν. Στον Νομό Ημαθίας, το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από την Πέλλα και την Πιερία. Την ίδια ώρα, και οι αγρότες των Σερρών ενισχύουν τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε κεντρικές πλατείες των χωριών και σε κομβικά σημεία των επαρχιακών οδών.

Μπλόκα υπάρχουν και στον οδικό άξονα Νέας Ζίχνης - Αμφίπολης, στη διασταύρωση του Δραβίσκου, στη διασταύρωση Μεσοράχης και στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας, ενώ τρακτέρ έχουν παραταχθεί στις κεντρικές πλατείες των χωριών του Νομού Σερρών.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας - Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.


Σε υπόμνημα που απέστειλαν οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν -μεταξύ άλλων- ότι «ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πορεία πτώχευσης, καθώς η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, οι υπέρογκες τιμές του πετρελαίου, των μέσων και εφοδίων, οι τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα κάνουν προβληματική τη συνέχιση των καλλιεργειών, ενώ για πολλά προϊόντα δεν καλύπτεται καν το κόστος παραγωγής».

Συνολικά περισσότερα από 1.300 είναι τα τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα στο σημείο (σ.σ. κόμβος Νίκαιας), ενώ σε πολλή κοντινή απόσταση υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν τους αγρότες από μία εκ νέου αιφνιδιαστική κίνηση προς την ΠΑΘΕ.


Συνελεύσεις για τις κινητοποιήσεις

Προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, οι αγρότες που βρίσκονται στη Νίκαια πραγματοποίησαν συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας ωστόσο δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση. Oι αγρότες της Λάρισας, που συνεδρίασαν στον Πλατύκαμπο, αποφάσισαν να ενισχύσουν και με δικές τους δυνάμεις το αγροτικό μέτωπο της Νίκαιας και ήδη έχουν αρχίσει να προσέρχονται με γεωργικά μηχανήματα στην περιοχή.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη στις 18.00 το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να προστεθούν και άλλα αιτήματα στο διεκδικητικό πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση των οχημάτων δεν παρεμποδίζεται σε κανένα από τα αγροτικά μπλόκα.


ΠΗΓΗ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου