25 Ιανουαρίου 2013

«Αμεση απειλή» στη Βεγγάζη προειδοποιούν Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία

Μετά την Βρετανία, τα υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας απηύθυναν ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες των δυο χωρών να εγκαταλείψουν την Βεγγάζη, προειδοποιώντας ότι υπάρχει «συγκεκριμένη και άμεση» απειλή για όλους τους υπηκόους δυτικών χωρών.
Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες του να αποφεύγουν τη Βεγγάζη και την περιοχή στα ανατολικά της, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι αβέβαιη και υπάρχει κίνδυνος για επεισόδια βίας. "Όλα τα ταξίδια, συμπεριλαμβανόμενης της διέλευσης και της διαμονής σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στη Βεγγάζη και την περιοχή στα ανατολικά της, πρέπει να αποφεύγονται", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το υπουργείο.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ή να εξηγήσει την προειδοποίησή του. Το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει τους Γερμανούς, μετά την φονική επίθεση της περασμένης εβδομάδας από ισλαμιστές μαχητές στην Αλγερία, για έναν αυξημένο κίνδυνο βίαιων επεισοδίων ή απαγωγής επισκεπτών από δυτικές χώρες σε όλη την Βόρεια Αφρική και χώρες που συνορεύουν με τη Σαχάρα.
Παράλληλα, την ακύρωση όλων των πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί για αύριο, με προορισμό την πόλη αυτή της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσαν οι αερογραμμές της Μάλτας. Στη σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία Air Malta κάνει λόγο επίσης για μια «συγκεκριμένη και άμεση» απειλη κατά των δυτικών. Οι πτήσεις για Τρίπολη θα γίνουν κανονικά.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και η βρετανική Κοινοπολιτεία είχαν ανακοινώσει ότι έχουν λάβει μια «συγκεκριμένη και άμεση» απειλή προς τους υπηκόους δυτικών χωρών στη Βεγγάζη, καλώντας τους Βρετανούς πολίτες να απομακρυνθούν από αυτή.
«Τίποτε δεν δικαιολογεί αυτή την αντίδραση. Εγείρονται ερωτηματικά από την ανακοίνωση» του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, Αμπντάλα Μασούντ, εκφράζοντας την «έκπληξή» του για το «ιδιαίτερα σκληρό» ύφος που χρησιμοποίησε το Λονδίνο.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας στη Βεγγάζη και αυτό εδώ και πολλούς μήνες. Όμως δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή την αντίδραση του Λονδίνου», πρόσθεσε. Παράλληλα χαρακτήρισε «παράξενη» την ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις, επισημαίνοντας ότι οι λιβυκές αρχές θα ζητήσουν εξηγήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις διπλώμάτες, μεταξύ αυτών και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Κρις Στίβενς.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου